Τα ‘’ενεργειακά Βαμπίρ’’ στις ζωές μας και πως οι τοξικές συμπεριφορές

Αρκετές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που καθώς συνομιλούμε ή μόλις τελειώσουμε τη συζήτηση νιώθουμε να εξαντλείτε η ενέργεια και η όρεξη μας. Λοιπόν αυτοί είναι οι άνθρωποι  με τοξικές συμπεριφορές ή αλλιώς όπως μου αρέσει να τους αποκαλώ ‘’ενεργειακά βαμπίρ’’.

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ποιοι άνθρωποι βρίσκονται στην ζωή μας.

Αρκετές φορές στην ζωή μας, μπαίνουν άνθρωποι χωρίς να το περιμένουμε και την ίδια στιγμή να απομακρύνονται από εμάς κάποιοι άλλοι. Και αυτό δηλώνει και ένας από τους νόμους της φυσικής: για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση.

 

Κάποιοι έρχονται και μένουν για τα καλά, κάποιοι άλλοι είναι περαστικοί, άλλοι για να μας θυμίσουν ή να μας διδάξουν κάτι και άλλοι για να μας εμπνεύσουν να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας ή να κάνουμε κάτι το οποίο αναβάλαμε. Το ίδιο ισχύει βέβαια και σε εμάς, μπαίνουμε στις ζωές κάποιων και όχι τυχαία με τρόπο ανεξήγητο για να δώσουμε ή να πάρουμε.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλο αυτό έχει να κάνει με μια αόρατη δύναμη που λέγετε έλξη, μιας έλξης συναισθημάτων και αισθήματος κατανόησης, σύνδεσης και επικοινωνίας.
Στη ζωή μας ελκύουμε ανθρώπους με κοινά συναισθήματα, ανάγκες, πιστεύω ή και συμπεριφορές.
 Με απλά λόγια το υποσυνείδητο μας έχει την ικανότητα να μας παρακινεί σε δράση ή αντίδραση σύμφωνα με το τι σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε. Έτσι το καθιστά πιο εύκολο για εμάς να επιλέξουμε να προσθέσουμε ανθρώπους στην ζωή μας που έχουν κοινά μαζί μας.

Οι άνθρωποι  βαμπίρ έλκονται σε εμάς ίσως γιατί σε μια φάση της ζωής μας δεν ήμασταν στα καλύτερα μας,  ή γιατί είμαστε στα καλύτερα μας και θέλουν να είναι κοντά μας λόγω της ενέργειας μας. Οι άνθρωποι αυτοί απλώς σε κουράζουν απορροφώντας την ενέργεια σου, σαν να ζούνε απ’ αυτήν, τα βλέπουν όλα μαύρα και απαισιόδοξα και αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να τους διώχνουμε άμεσα από την ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει πως αν κάποιος φίλος μας έχει ένα θέμα και θέλει στήριξη θα του γυρίσουμε την πλάτη. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που είναι σε μόνιμη βάση αρνητικοί, απαισιόδοξοι και μίζεροι. Κάποιους είναι εύκολο να τους απομακρύνεις και για άλλους φαντάζει αδύνατο ίσως γιατί είναι καλοί φίλοι ή οικογένεια ή σύντροφος.


Μία αγαπημένη μου φράση είναι ‘’άλλαξε τους ή άλλαξε τους’’

Δηλαδή ή θα τους βοηθήσεις να δουν την ζωή διαφορετικά ή θα τους αντικαταστήσεις ή να τους παραμερίσεις προσωρινά μέχρι να δουν τη δική σου βελτίωση και τότε θα σε ακολουθήσουν. Τώρα αν ο άνθρωπος με την τοξική συμπεριφορά  στη ζωή σου είναι ο σύντροφος σου, τότε έχεις δυο επιλογές: βελτιώνεσαι εσύ ο ίδιος και σε ακολούθα ή ψάχνεις τί είναι πιο σημαντικό, η σχέση σου με εκείνον/η ή η δική σου ευτυχία και ηρεμία.
Σύμφωνα με τους  Jim Rohn (εκπαιδευτής σεμιναρίων) και Robert Kiyosaki (αναγνωρισμένος οικονομολόγος και επενδυτής) είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε και περνάμε το περισσότερο χρόνο μας μαζί τους. Άρα αν κάνεις παρέα με τέσσερις χωρισμένους θα είσαι ο πέμπτος, αν κάνεις παρέα με τέσσερις μίζερους θα είσαι ο πέμπτος και αν κάνεις παρέα με τέσσερις πλούσιους, μάντεψε ποιος θα είναι ο πέμπτος!!!
Πάμε να στο αποδείξω.

Σκέψου τους πέντε ανθρώπους που περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους και βρες το μέσο όρο των εισοδημάτων τους, τώρα με μια κλίμακα + ή – €450, μόλις βρήκες τα δικά σου εισοδήματα ή γενικά οδεύεις προς το να κτήσεις αυτά εισοδήματα!

Άνθρωποι με τοξικές συμπεριφορές πάντα θα υπάρχουν στις ζωές μας. Είναι δική μας επιλογή τι συναισθήματα θέλουμε να βιώνουμε στην ζωή μας, όπως και δική μας επιλογή είναι πως θα χειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους και όσο και να τους αγαπάμε ή να τους νοιαζόμαστε να είμαστε σε θέση να ιεραρχήσουμε την αγάπη για τον εαυτό μας πρώτη και να τους αποδεσμεύσουμε από τις ζωές μας.

Εν κατακλείδι, να θυμάσαι αγαπητέ αναγνώστη πως οι άνθρωποι στην ζωή μας είναι η μεγαλύτερη μας ευλογία και εάν το θελήσουμε, οι άνθρωποι με τοξικές συμπεριφορές μπορούν να γίνουν ο φάρος μας για μια ήρεμη ζωή ή τα βράχια που θα κτυπήσουμε πάνω τους και θα πνιγόμαστε αργά.

Μπορούμε να τους «εκμεταλλευτούμε» για να γίνουμε πιο δυνατοί συναισθηματικά, να αναβαθμίσουμε τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε φίλους και το σύντροφο μας,  να βελτιώσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας και να μας υπενθυμίσουν ότι έχουμε απομακρυνθεί από τους στόχους μας.

Επιπλέον μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε πάντα σαν σημείο αναφοράς για το ποιοι ήμασταν και ποιοι είμαστε τώρα. Η βελτίωση είναι μια συνεχόμενη διαδικασία και άνθρωποι στη ζωή μας μπορούν ευκολά να μας απομακρύνουν από αυτήν ή ακόμη και να μας παλινδρομήσουν πίσω σε παρελθοντικές συμπεριφορές και καταστάσεις.

Μπορούμε πάντα να βάζουμε ποιοτικούς ανθρώπους στην ζωή μας και με τον όρο ποιοτικούς δεν εννοώ καλόκαρδους, εννοώ αισιόδοξους που χωρίς να το σκέφτονται μας ανεβάζουν συναισθηματικά δημιουργώντας μας θετικά  συναισθήματα και ωθώντας μας να γίνουμε καλύτεροι.

 

Και να θυμάσαι, αν κάτι στη ζωή μας δεν πάει όπως θα θέλαμε είναι γιατί έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που άσχετο αν τους νοιαζόμαστε, μας επηρεάζουν ‘’αρνητικά’’ χωρίς να το συνειδητοποιούμε και έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτούς ή και παρόμοια!
Έτσι αν θες να όντως βελτιώσεις τη ζωή σου, το μόνο που χρειάζεται να κανείς είναι να αναθεωρήσεις το ποιοι άνθρωποι είναι στη ζωή σου και να αντιληφθείς το πώς σε επηρεάζουν.

Ο συνταξιδιώτης προς την επιτυχία σου,

Ραφαήλ Νικολάου

Life & Business Strategist
Clinical Hypnotherapist
ΑνΑΔ Certified Trainer

Για ερωτήσεις, στείλε email στο: [email protected]
Για ραντεβού επικοινώνησε στο: +357 99029494