5 Γλώσσες Αγάπης

Η επικοινωνία στις ερωτικές μας σχέσεις αποτελεί δύσκολο επίτευγμα .

Σαφώς χρειάζεται πρώτα εμείς να θέλουμε να μοιραστούμε στιγμές με άλλους και να δημιουργήσουμε μια υγιής σχέση.

Η σωστή επικοινωνία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση ή αιτία δημιουργίας μιας τέλειας σχέσης. Χρειάζεται και οι δύο να θέλουν να δημιουργήσουν κάτι υπέροχο, να θέλουν και οι δύο να είναι μαζί και να θέλουν και οι δύο να επενδύσουν με ότι μπορούν. Τότε ναι, μπορεί να δημιουργηθεί  κάτι όμορφο.

Είσαι έτοιμος να μάθεις για τις 5 γλώσσες της αγάπης;

Όπως κάθε γλώσσα, έτσι και η αγάπη έχει τη δική της μορφή επικοινωνίας. Φαντάσου να μιλούσες Κινέζικα και ο σύντροφος σου να μιλούσε Ελληνικά. 

Εννοείτε η σχέση θα ναυαγούσε μόνο και μόνο επειδή δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα. Σημαίνει ότι ένας από τους δύο θα χρειάζονταν να μάθει τη γλώσσα του άλλου ή και οι δύο μια καινούρια γλώσσα, όπως τα Αγγλικά. Και αυτό είναι μια προϋπόθεση για την επιτυχία στη σχέση, να θέλουν και οι δύο να δουλέψουν για την επιτυχία της σχέσης, όχι μόνο ο ένας.

Η αγάπη έχει 5 γλώσσες, 5 μορφές επικοινωνίας. Από παιδική ηλικία, έχουμε ταυτίσει την προσωπικότητα μας με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και έχουμε υιοθετήσει σαν μορφή επικοινωνίας, την δική του. Άρα, επικοινωνούμε δείχνοντας τα συναισθήματα μας με τον ίδιο τρόπο που μας έδειξε την αγάπη του, ο πιο αγαπημένος μας άνθρωπος όταν ήμασταν παιδιά. Είτε αυτός λέγεται γονέας, θείος ή γιαγιά.

Α. Λόγια επιβεβαίωσης

Κάποιοι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους χρησιμοποιώντας τη δύναμη των λέξεων, είτε αυτές είναι με ομιλία, είτε γραπτώς. Αν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία, είναι πιο εύκολο για σένα να πεις του άλλου σε αγαπώ παρά να θυμάσαι ημερομηνίες επετείων για να κάνεις ένα δώρο.

Β. Δώρα

Σύμφωνα με τη εμπειρία μου, αυτή η κατηγορία είναι λιγότερο εμφανής στην Κύπρο και Ελλάδα, μα εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες. Οι άνθρωποι που δείχνουν τα συναισθήματα τους με αυτόν τον τρόπο τείνουν να κάνουν συχνά είτε μικρά είτε μεγάλα δώρα στους αγαπημένους τους. Είτε αυτό είναι κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι είτε το αγόρασαν.

Γ. Ποιοτικός Χρόνος

Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία είναι απολύτως ευτυχισμένοι όταν είναι μαζί χωρίς να κάνουν οτιδήποτε συγκεκριμένο. Εξάλλου, ο χρόνος μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας. Όταν τον προσφέρεις σε κάποιον, μοιράζεσαι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος. Και αυτό για κάποιους είναι όλος ο κόσμος στο θέμα αγάπη.

Δ. Πράξεις φροντίδας

Μια πράξη φροντίδας είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Για κάποιους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό να συνεισφέρεις για παράδειγμα στις δουλειές του σπιτιού (βγάζοντας έξω τα σκουπίδια ή μαγειρεύοντας το δείπνο) παρά να τους πεις ένα σ’ αγαπώ, να τους δώσεις ένα δώρο ή να περάσεις χρόνο μαζί τους. Και αν το στερήσεις από κάποιο που έχει αυτή την γλώσσα αγάπης θα νοιώσει ότι δεν τον εκτιμάς.

Ε. Σωματική Επαφή

Ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί ή και η ίδια η σεξουαλική επαφή είναι πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο σε αυτή την κατηγορία. Άρα, αν ο σύντροφος σου βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία θα σου δείξει την αγάπη του, ίσως όχι με πράξεις ή με λόγια επιβεβαίωσης αλλά με μία αγκαλιά ή με ένα φιλί.

Εδώ να ξεκαθαρίσω πως οι γλώσσες αγάπης είναι για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον σύντροφο μας. Έχουμε και τις 5 γλώσσες μέσα μας με μία ή δύο να είναι περισσότερο αναπτυγμένες μέσα μας. Αν δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τον τρόπο που μας αγαπά ο σύντροφος μας το πιο πιθανό να μιλά με διαφορετική γλώσσα. Εννοείται πως για να πετύχει μία σχέση δεν αρκεί να κατανοήσουμε τη γλώσσα αγάπης του άλλου και τη δική μας ή να θέλουμε να προσπαθήσουμε μόνοι μας να κάνουμε τη σχέση να πετύχει. Χρειάζεται να θέλουν και οι δύο, κάνοντας τις απαραίτητες υποχωρήσεις. Όχι θυσίες ή συμβιβασμούς. Υποχωρήσεις, αυτό σημαίνει, ότι μας δίνω χρόνο να είμαστε ο εαυτός μας και να βρούμε την ισορροπία στις ανάγκες μας.

 Η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή όταν υπερισχύει ο εγωισμός. Όταν υπερισχύει η ανάγκη να έχουμε δίκαιο ή να είμαστε οι σωστοί σε μια κατάσταση. Δεν είναι διαγωνισμός που θα πεις
‘’σε νίκησα’’ ή ‘’εγώ στα έλεγα’’, ούτε και μια εταιρεία που την νοιάζει να βγάλει περισσότερα , θέλοντας να δώσει λιγότερα. Αν θες να έχεις μια υγιής σχέση, άρχισε  να δίνεις γιατί εσένα σε κάνει να νοιώθεις καλά και εάν ο σύντροφος σου δεν είναι διαθετημένος να δώσει ή να επενδύσει περισσότερο στη σχέση σας ή ακόμη να βελτιωθεί για εκείνον και συνεπώς για εσάς, τότε μπορείς να αναθεωρήσεις και να προχωρήσεις όπως νοιώθεις για να νοιώθεις ευτυχία, πληρότητα ή και ηρεμία. Εξάλλου το τι σημαίνει ευτυχία για το κάθε έναν μας, ακόμη και το τι πραγματικά θέλει να νοιώθει ο κάθε άνθρωπος είναι υποκειμενικό!

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μου.

Ο συνταξιδιώτης προς την επιτυχία σου,

Ραφαήλ Νικολάου

Life & Business Strategist
Clinical Hypnotherapist
ΑνΑΔ Certified Trainer

Για ερωτήσεις, στείλε email στο: [email protected]
Για ραντεβού επικοινώνησε στο: +357 99029494