Διαχείριση Xρόνου

Πως γίνετε κάποιοι να προλαβαίνουν τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι άλλοι όχι;

Αν ανήκεις στη κατηγορία των ανθρώπων που θα έλπιζαν να είχαν περισσότερες ώρες σε μια μέρα, τότε αυτό το άρθρο, ίσως να είναι αυτό που ψάχνεις.
Κάποτε, ήμουν και εγώ έτσι, μέχρι που συνειδητοποίησα κάτι το απίθανο.
Συνειδητοποίησα πως έχω 24 ώρες στη μέρα μού όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και πολλοί άλλοι. Άρα κάτι έκανα λάθος.

Ζούμε σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.

Οι υποχρεώσεις μας, αυξάνονται γρηγορότερα από τις  γεννήσεις παιδιών παγκοσμίως.  Αυτό συμβάλει στη δημιουργία περισσότερου άγχους.
 

 Γι’ αυτό είναι καλά να αρχίσουμε να θέτουμε ξεκάθαρα τις προτεραιότητες μας.

Αρχικά ας  ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται με τις προτεραιότητες μας.

Αν έχεις να κάνεις δύο πράγματα, κάνε το δυσκολότερο. Αυτό θα σου κερδίσει περισσότερο χρόνο και θα σε γεμίσει με ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι να νιώθουν ευτυχισμένοι και νικητές μόλις ολοκληρώσουν μια εκκρεμότητα. Γι’ αυτό υλοποίησε την δυσκολότερη εκκρεμότητα σου το πρωί, πρώτη – πρώτη.

Οι τέσσερις άγραφοι κανόνες του 10/90 της διαχείρισης χρόνου:

Αφιέρωσε το 10% του χρόνου σου στον σχεδιασμό και οργάνωση της δουλείας σου και θα εξοικονομήσεις το 90% του χρόνου σου!

Πρώτo: δημιούργησε  μια κεντρική λίστα υποχρεώσεων.
Σε αυτήν κατάγραψε ότι σκέπτεσαι πως θέλεις να κάνεις στο άμεσο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.

Δεύτερο: δημιούργησε μηνιαία λίστα υποχρεώσεων.
Αυτή η λίστα συμπληρώνεται με υποχρεώσεις της κεντρικής λίστας ανά μήνα  και σε κάθε τέλος του μήνα για τον επόμενο. Ουσιαστικά περιέχει εκκρεμότητες που πρέπει να γίνουν στο τρέχον μήνα.

Τρίτο: Εβδομαδιαία λίστα.
Η εβδομαδιαία λίστα είναι σημαντική  μιας και σπάζει το βουνό των μηνιαίων υποχρεώσεων σε μικρά κομμάτια. Αρκεί να αφιερώσεις μία ώρα την Κυριακή για να την ολοκληρώσεις για την εβδομάδα που έρχεται .

Τέσσερα: Ημερήσια λίστα.
Πάρε εκκρεμότητες από την εβδομαδιαία λίστα σου και ολοκλήρωσε την ημερήσια λίστα αφαιρώντας  κάθε εκκρεμότητα που ολοκληρώνεις. Αυτό θα σου δημιουργήσει ένα αίσθημα επιτυχίας.

Το να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας σωστά είναι σαν να διαχειριζόμαστε την ίδια τη ζωή μας σωστά. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεμπερδεύουμε πρώτα με τα δύσκολα και όχι με τα μικροπράγματα.
Το σύστημα καταχώρησης σημαντικότητας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ιδέα για το τι είναι σημαντικό να γίνει πρώτα.

Αρχικά, πάρτε την ημερήσια λίστα σας και βάλτε: Α,Β,Γ σε σειρά σημαντικότητας.
Α: είναι μια εκκρεμότητα που θα την υλοποιήσετε σήμερα πρώτη – πρώτη.
Β: εκκρεμότητές οι οποίες είναι δευτερεύουσες και θα υλοποιηθούν μετά τις Α
Γ: εκκρεμότητες που αν δεν προλάβω, μπορούν να γίνουν την επόμενη μέρα.

Αν εστιάζεσαι στο να τα κάνεις όλα μόνος σου, τότε ετοιμάσου να έχεις και λίγο άγχος.
Διάλεξε ποιες από τις Β ή Γ εκκρεμότητες μπορούν να γίνουν από κάποιο άλλο άτομο.
Είναι σοφό να μοιράζουμε τις δευτερεύουσες υποχρεώσεις μας σε άλλους, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο για εμάς τους ίδιους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παιχνίδια στα τηλέφωνα μας, μπορούν να γίνουν αρκετά χρονοβόρα. Αφιερώστε 20-30 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλύτερα στο διάλειμμα για μεσημεριανό.

Τα emails και τα μηνύματα είναι καλό να ελέγχονται το πρωί ή το βράδυ. Αφιέρωσε 20 λεπτά ανάλογα με τη δουλεία που κάνεις.

Μείνε εστιασμένος σε ότι κάνεις. Οι σκέψεις μας, η τηλεόραση, το κουτσομπολιό και οτιδήποτε μας  αποσπά την προσοχή, είναι καλό να αποφεύγετε. Όταν είμαστε εστιασμένοι κάπου, τελειώνουμε γρηγορότερα τις δουλειές μας.

Ξύπνα πιο νωρίς αν χρειαστεί για να τελειώσεις γρηγορότερα τις δουλειές σου. Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Άρα δες πώς θες να τον αξιοποιείς. Μπορείς απλά να κοιμάσαι και νωρίτερα.

Η παρακίνηση του εαυτού μας, απαιτεί  το σωστό κίνητρο. Επιβράβευσε τον εαυτό σου στο τέλος κάθε μέρας με κάτι που σου αρέσει. Η επιβράβευση είναι σημαντική για όλους, πόσο μάλλον όταν την αναγνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι για εμάς.

Οι προσωπικές εκκρεμότητες και οι επαγγελματικές είναι καλό να μένουν στο σωστό μέρος.
Ποτέ μην φέρνεις δουλεία σπίτι. Σεβάσου το δικό σου προσωπικό χρόνο και της οικογένειας σου.
Οι επιλογές μας καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Να αναρωτιέστε πάντα για τις συνέπειες της κάθε επιλογής σας.

Να θυμάσαι:
Ξεκινά τη μέρα σου με τη πιο δύσκολη εκκρεμότητα. Φτιάξε το κρεβάτι σου. Σου δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Και αν η μέρα σου δεν πάει τόσο καλά, τουλάχιστον θα κοιμηθείς σε ένα στρωμένο κρεβάτι που εσύ έφτιαξες.

Ο συνταξιδιώτης προς την επιτυχία σου,

Ραφαήλ Νικολάου

Life & Business Strategist
Clinical Hypnotherapist
ΑνΑΔ Certified Trainer

Για ερωτήσεις, στείλε email στο: [email protected]
Για ραντεβού επικοινώνησε στο: +357 99029494