Χώρισες; Υπάρχει τρόπος

Ο χωρισμός δεν είναι πότε εύκολος. Το να αποχωρίζεσαι κάτι το οποίο έμαθες να έχεις στη ζωή σου, εννοείται πως προκαλεί πόνο. Αυτό δε σημαίνει πως είναι και το τέλος του κόσμου απλώς η αρχή του επόμενου ταξιδιού.

Κάποιες φορές χωρίζεις, επειδή η σχέση σου δεν προχωράει άλλο έστω κι αν αγαπάς το άλλο άτομο ή απλά η σχέση τελειώνει. Ίσως γιατί υπήρξε ψέμα, απάτη ή άλλα προσωπικά θέματα ενός ή και των δύο και κάποιες άλλες φορές γιατί ένας από τους δύο ήθελε να τα βρει με τον εαυτόν του.

Όταν αγαπάς ή είσαι ερωτευμένος ένας χωρισμός μπορεί να είναι πολύ οδυνηρός και να σε ρίξει σε λήθαργο. Ίσως να έρχονται σκέψεις στο μυαλό σου όπως, οι όμορφες στιγμές που έχεις περάσει με τον σύντροφο σου. Στο τέλος της ημέρας, ένας χωρισμός μπορεί να είναι η αρχή για κάτι καινούργιο ή ένα στάδιο συνειδητοποίησης των συναισθημάτων σου.

Είτε είσαι αυτός  ο οποίος πήρε τη απόφαση να χωρίσει ή όχι, πάρε χρόνο και βρες τα με τον εαυτό σου. Βρες τις ανάγκες σου, τα θέλω σου και τις επιλογές σου. Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο. Αυτό σημαίνει πως πρώτα περνάμε καλά με τον εαυτό μας και μετά εστιαζόμαστε στο να περάσουμε καλά με τους άλλους. Ο σύντροφος μας, θα είναι καλά να αποτελεί προέκταση της δικής μας ευτυχίας και όχι το μέσο για τη δική μας ευτυχία. Αυτό σημαίνει ότι είμαι ευτυχισμένος με ή  χωρίς εσένα και όχι σε χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος.

Βλέπεις, αγαπητέ αναγνώστη/στρια, ένας χωρισμός δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Μερικές φόρες είναι γκρίζος  ή αποχρώσεις χρωμάτων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η απόσταση μπορεί να δυναμώσει δυο ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χωρίσει και να είναι ξανά μαζί ή να τους δυναμώσει και να προχωρήσουν στη ζωή τους με κάτι καινούργιο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Ο οδηγός μας στη ζωή, βέβαια, δεν μπορεί να είναι το παρελθόν μας. Είναι καλά, ο οδηγός μας να είναι αυτό, που θέλουμε να έχουμε στο παρόν και θέλουμε να βιώσουμε στο μέλλον.

Αν υπάρχει αγάπη, κατανόηση για τις ανάγκες τις δικές μας και του άλλου και θέληση για την προσωπική μας αυτό-βελτίωση και από τις δύο πλευρές, τότε ένας χωρισμός, ίσως, να είναι η απόσταση για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου περισσότερο και για να μπορείς να επιστρέψεις πίσω και να επενδύσεις και όχι κάτι τελεσίδικο. Βέβαια, αυτή η απόσταση μερικές φορές, ίσως σου δώσει ανακατεύθυνση για τις ανάγκες σου και σε οδηγήσει σε νέους δρόμους.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΙΣΜΟ

  • Μπορείς να πονέσεις και να κλάψεις. Είναι καλό να βγάλεις τα συναισθήματα σου από μέσα σου.

  • Εστιάσου στο τι σε κάνει χαρούμενο τώρα. Βγες έξω, πάρε δράση. Η συνεχόμενη θλίψη δεν έφερε αποτελέσματα, ποτέ. Βέβαια, ούτε και να διασκεδάζεις χωρίς να σκέφτεσαι το αύριο έφερε αποτελέσματα. Εδώ είναι καλά να έχουμε μια ισορροπία.

  • Βρες τι σε κάνει ευτυχισμένο τώρα και ποια συναισθήματα θες να βιώσεις στο μέλλον. Όταν γνωρίζουμε που βρισκόμαστε συναισθηματικά στο παρόν και που θέλουμε να πάμε στο μέλλον, τότε οι επιλογές μας συμφωνούν με τα πραγματικά μας θέλω και όχι με αυτά που πιστεύουμε πως θέλουμε.

Είμαστε σαν ένα καράβι στον απέραντο ωκεανό, ανάμεσα σε μια τρικυμία και ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο λιμάνι είναι να ενεργήσουμε με ψυχραιμία (το παρόν) και μετά να ανοίξουμε την πυξίδα για να φτάσουμε στο λιμάνι (το μέλλον). Αν σαν καπετάνιος, εν ώρα τρικυμίας, πάρουμε δράση σύμφωνα με αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν μας, τότε οι αποφάσεις μας είναι βασισμένες στη δύναμη της συνήθειας, στο φόβο και σε αυτά που μας περιορίζουν να έχουμε στη ζωή μας.

Αρα θα λειτουργούμε σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος δεν θα μας οδηγεί στον προορισμό στον οποίο θέλουμε να πάμε. Για να βρούμε την ψυχική μας ηρεμία και ευτυχία.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ένας κύκλος μιας σχέσης έχει τελειώσει με ένα χωρισμό ή είναι σαν ένα βέλος το οποίο κάνει ένα βήμα προς τα πίσω πριν εκτοξευθεί.  Αν κάτι είναι να γίνει, τότε θα γίνει όπως και να έχει, αν πάρουμε τις κατάλληλες επιλογές.

Άρα, ακολούθησε τα τρία πιο πάνω βήματα. Σίγουρα, η συμβουλευτική από ένα ειδικό θα σε βοηθήσει να βρεις γρηγορότερα τις απαντήσεις που ψάχνεις. Η ερώτηση, βέβαια, είναι: τι έχεις πραγματικά ανάγκη στη ζωή σου;

Ο συνταξιδιώτης προς την επιτυχία σου,

Ραφαήλ Νικολάου

Life & Business Strategist
Clinical Hypnotherapist
ΑνΑΔ Certified Trainer

Για ερωτήσεις, στείλε email στο: [email protected]
Για ραντεβού επικοινώνησε στο: +357 99029494